Příroda je mocná čarodějka a přináší nám nespočet léčivých bylinek, které jsou prospěšné pro náš organismus. Nejlepší účinky mají bylinky, které si sami nasbíráte.
Proto mě napadlo seznámit vás každý týden s jednou bylinkou, kterou si v květnu můžete natrhat a uvařit z ní dětem čaj nebo si bylinku usušit na zimu.
Možná si říkáte „Jedna bylinka týdně, je to hodně nebo málo?“ Zkuste si spočítat, kolik bylinek je to za tři měsíce 🙂 Navíc pro vás vyberu nejdůležitější a nejúčinnější bylinky.
Vše o bylinkách, které můžete sbírat v květnu najdete —ZDE—
Sbírejte pouze bylinky, které dobře znáte.
Pokud bylinku sbíráte, je třeba získat co nejvíce účinných látek.
Kořeny sbíráme ráno nebo večer.
Nadzemní část rostliny je nejlépe sbírat kolem poledne (za suchého počasí).
Květy sbíráme v plném květenství.
Nať sbíráme na začátku květu nebo před odkvetením.
Stříháme nebo řezáme.
Kořeny se sbírají v době vegetačního klidu, tj. buď brzy na jaře, nebo na podzim.
Bylinky sbíráme na neznečištěných místech, co nejdále od civilizace.
Nesbírejte bylinky do mikrotenových sáčků a igelitek – byliny by se zapařily a tím znehodnotily.
Nikdy nesbírejte byliny nahnilé, plesnivé, zčernalé či napadené škůdci.
Bylinky doma co nejrychleji zpracujeme, abychom v nich zachovali co nejvíce prospěšných látek.
Ve středověku byl černý bez považoval za kouzelný keř a tradovalo se o něm mnoho pověr. Nošení bezinek mělo chránit před zlými silami, těhotným ženám pak mělo líbání bezového keře zajistit šťastnou budoucnost pro nenarozené dítě.
Bez se používal při svatbách, kdy dvojici přinášel štěstí. Bezinka položená vedle polštáře přinášela klidný spánek. Podle jiných bájí a pověstí v keři bydleli čarodějnice a duchové, kteří chránili keř i jeho okolí před zlem, a proto byly bezové keře často vysazovány v okolí chalup. Jeho zápach prý odpuzoval myši a hmyz.
Borka v mládí bradavičnatá nepříjemně vonící, později vertikálně rozpraskaná, korkovitě měkká. Dřeň větví tzv. bezová duše čistě bílá. Listy lichozpeřené, vstřícné, po pěti uspořádané, jednotlivé lístky vejčitě podlouhlé pilovité 5-10 cm dlouhé. Květy jsou bílo žluté, oboupohlavné s pětičetnou korunou.
Kvete postupně v průběhu zhruba 3 týdnů od května do července v závislosti na místních klimatických podmínkách. V době květu se šíří kolem bezu omamná vůně a i po odkvětu má tato rostlina zvláštní aroma. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna.
Ebook zdarma najdete —ZDE—
Obsahové látky
Květ obsahuje malé množství silice, flavonoidy (např. rutin) aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny. Kromě toho se v nich nachází fenolové látky a rozkladné produkty glykosidu, sambunigrinu, sliz a minerální látky. Plody obsahují antokyany, organické kyseliny, třísloviny, karetonoidy, provitamín A, vitamín B, sacharidy a stopy silice.
Účinky
Bez černý můžeme použít u všech nachlazení, u zánětu průdušek, vypocení se, ničí hnilobné bakterie a má močopudný účinek. Působí na zácpu, bolesti hlavy, bolesti obličeje, zubů, uší, křečové žíly, bolesti trojklaného nervu, výhřez meziobratlové plotýnky, ischias, ekzémy. Podporuje tvorbu mateřského mléka. Pokud si potřebujete pročistit organizmus koukněte se —ZDE—
nachlazení, rýma, zahlenění, zánět průdušek
vypocení se
ničí hnilobné bakterie
otoky, zadržování vody v těle
zácpa
křečové žíly
výhřez meziobratlové ploténky
ischias
bolesti hlavy, obličeje, zubů a uší
ekzémy
podporuje tvorbu mateřského mléka
Čaj z bezu
2 čajové lžičky na šálek vody, přelijeme a louhujeme 15 minut, pije se 3krát denně
Sirup z bezu, meduňky a máty
3 ks citronu a 2 limetky
80 g kyseliny citronové
40 ks bezových květů
2 kg třtinového cukru
2 l vody
veliký svazek meduňky a máty
Přikryjeme utěrkou a necháme macerovat 4–5 dnů v chladnějším prostředí. Jednou denně promícháme. Nakonec scedíme přes sítko a směs můžeme ještě vymačkat. Nalijeme do uzavíratelné lahve a skladujeme v lednici.
Před podáváním sirup naředíme vodou podle chuti, přidáme led, plátky limetky a ozdobíme čerstvou meduňkou.
Tinktura z bezu
Do nádoby navrstvíme listy a květy a zalijeme slivovicí nebo jinou 40% pálenkou, necháme na slunném místě stát tři týdny, poté slijeme. Užíváme 1 kapku na 1 kg tělesné hmotnosti.
Bezinkový likér
2 kg zralých plodů
650 g nerafinovaného cukru
2 lžičky mleté kávy (spařit a přidat k bezinkám)
vanilkový cukr
500 g rumu, vodky nebo slivovice
1 litr vody
Plody povaříme 15 minut, přecedíme, přidáme cukr, kávu a vaříme ještě asi 5 minut, scedíme a po vyhladnutí přidáme pálenku, plníme do lahví. Užíváme jednu lžíci denně.