Celozrnná bábovka s mrkví, jablkem a ořechy

Máme rádi bábovky, třené, nadýchané a mramorové. Babičkovské, ano to je to správné slovo. Hmm, ještě dnes se mi rozplývá na jazyku. Tehdy byla poctivě utřená a s pravou babičkovskou láskou pečená. Také máte své oblíbené babičkovské bábovky? Podělíte se se mnou o recept?

Od té doby sbírám různé bábovkové recepty a na jeden jsem narazila i dnes, když za mnou přiběhla dcera s tím, že by si dala bábovku.

Za svůj život jsem pár bábovek již ochutnala a upekla, prošla jsem pár receptů na zdravé nebo mrkvové bábovky, které chutnají mně, ale moje rodina občas protestuje. Obzvlášť Jakub si servítky opravdu nebere, znáte puberťáky. Ve finále jsem zvolila recept na celozrnnou mrkvovo jablečnou bábovku s ořechy. Myslím, že si pochutnáte a budete ji péct opakovaně. Bábovka je chutná, vláčná a zdravá.

Bábovku si můžete upravit podle sebe, místo zakysané smetany můžete přidat jogurt, zkyslé mléko nebo lučinu. Já dala do těsta mleté vlašské ořechy a mandle. Vy můžete přidat i jiné ořechy, chia semínka, rozinky, brusinky či kousky ovoce. Místo cukru je možné přidat agáve sirup. Myslím, že fantazii se meze nekladou.

  • 200 g strouhané mrkve
  • 1 jablko
  • 100 g mletých ořechů
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • prášek do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 2 vejce
  • 300 g zakysané smetany
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • lžička skořice, muškátový oříšek, badyán, nové koření
  • kůra z jednoho bio citrónu

Postup

  1. Vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte obyčejnou troubu na 180 °C, já peču v horkovzdušné troubě na 165 °C zhruba hodinu.
  2. V jedné misce smíchejte sypké ingredience a prosijete přes síto. V druhé misce smíchejte mokré ingredience. Nyní můžete obě směsi smíchat dohromady a těsto nalít do formy. Těsto je hustší, mělo by se dát poměrně dobře míchat. Pokud Vám přijde těsto moc husté, přidejte jogurt nebo jablko.
  3. Pečte přibližně 60 minut, vyzkoušejte špejlí, měla by být suchá a čistá.
  4. K receptu doporučuji rozmíchat krémový sýr žervé, lučina apod. osladit a doplnit ovocem. Pokud máte raději bábovku méně sladkou jako já, snížila bych množství cukru na 150 g – 180 g.
Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře