Oblíbená, česnekově voňavá rostlina roste časně na jaře. Listy medvědího česneku můžeme sbírat v březnu a dubnu ještě před rozkvětem. Kvete v květnu a červnu a je první rostlinou, kterou můžete na jaře podpořit svoje zdraví.
Roste nejčastěji ve stinných lesích, hájích a vlhkých křovinách. Jedná se o vytrvalou cca 10−45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí, cibule je podlouhlá, cca 4-6 cm dlouhá a 1-2 cm tlustá. Listy jsou víceméně přízemní, řapíkaté, čepele jsou úzce eliptické až úzce vejčité, cca 10-20 cm dlouhé a 2-5 cm široké. Květy jsou uspořádány do květenství. Pozor si musíme dát na záměnu s velmi jedovatou konvalinkou.
Asi se ptáte jak rozeznáte česnek od konvalinky?
Listy česneku vyrůstají jednotlivě ze země. Listy konvalinky rostou na jednom stonku, jsou dva a rostou proti sobě.
Dalším důležitým faktorem je vůně a květ.
Čerstvé listy jsou výborné pro jarní omlazovací kůru. Nejvhodnější je konzumace čerstvých listů. Rostlina má velmi širokou účinnost. Medvědí česnek působí pozitivně na kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Poradí si i s plísněmi, mykózami, bakteriemi a parazity ve střevech. Navíc působí močopudně, antibioticky a antioxidačně.
Čerstvý česnek medvědí se hodí do tvarohových pomazánek, nádivek, salátů nebo jen tak na chleba. Můžete si z něj uvařit krémovou polívku nebo ho použít přímo pod maso. Dále z nich můžeme připravit špenát, pesto, ochucené máslo apod.
Pesto
Základní dávkování je 25 lístků medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 40 g pinií nebo jiných ořechů a 40 g strouhaného parmazánu. Všechno společně krátce rozmixujte.
Medvědí kapky
1 lžíci mladých lístků medvědího česneku, 2 dl 60% lihu, slivovice či ovocné pálenky
Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. 2× denně protřepáme. Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.