Česnek medvědí

Oblíbená, česnekově voňavá rostlina roste časně na jaře. Listy medvědího česneku můžeme sbírat v březnu a dubnu ještě před rozkvětem.  Kvete v květnu a červnu a je první rostlinou, kterou můžete na jaře podpořit svoje zdraví.

KDE NAJDEME MEDVĚDÍ ČESNEK

Roste nejčastěji ve stinných lesích, hájích a vlhkých křovinách. Jedná se o vytrvalou cca 10−45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí,  cibule je podlouhlá, cca 4-6 cm dlouhá a 1-2 cm tlustá. Listy jsou víceméně přízemní, řapíkaté, čepele jsou úzce eliptické až úzce vejčité, cca 10-20 cm dlouhé a 2-5 cm široké. Květy jsou uspořádány do květenství. Pozor si musíme dát na záměnu s velmi jedovatou konvalinkou.

Asi se ptáte jak rozeznáte česnek od konvalinky?

Listy česneku vyrůstají jednotlivě ze země. Listy konvalinky rostou na jednom stonku, jsou dva a rostou proti sobě.

Dalším důležitým faktorem je vůně a květ.

Česnek medvědí

Konvalinka

ČESNEK MEDVĚDÍ A JEHO LÉČIVÉ ÚČINKY

Čerstvé listy jsou výborné pro jarní omlazovací kůru. Nejvhodnější je konzumace čerstvých listů. Rostlina má velmi širokou účinnost. Medvědí česnek působí pozitivně na kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Poradí si i s plísněmi, mykózami, bakteriemi a parazity ve střevech. Navíc působí močopudně, antibioticky a antioxidačně.

  • přírodní antibiotikum – rýma, kašel, zánět nosohltanu
  • hladina cukru a cholesteru v krvi
  • projímadlo
  • kardiovaskulární systém a snížení krevního tlaku
  • antioxidant
  • pročištění organismu a krve

Čerstvý česnek medvědí se hodí do tvarohových pomazánek, nádivek, salátů nebo jen tak na chleba. Můžete si z něj uvařit krémovou polívku nebo ho použít přímo pod maso. Dále z nich můžeme připravit špenát, pesto, ochucené máslo apod.

Pesto

Základní dávkování je 25 lístků medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 40 g pinií nebo jiných ořechů a 40 g strouhaného parmazánu. Všechno společně krátce rozmixujte.

Medvědí kapky

1 lžíci mladých lístků medvědího česneku, 2 dl 60% lihu, slivovice či ovocné pálenky
Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. 2× denně protřepáme. Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře