Česnek medvědí – bylinka, která vás nabije energií

Jaro klepe na dveře a s ním i oblíbená, česnekově voňavá rostlina. Listy medvědího česneku můžete sbírat v březnu a dubnu ještě před rozkvětem.  Kvete v květnu a červnu a je první rostlinou, kterou můžete na jaře podpořit zdraví. Má své neocenitelné místo v kuchyni.

Česnek medvědí můžete přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka. Můžete s něj připravit  pesto či salát, posypat chleba s máslem i vařené brambory nebo listy jednoduše spařte a podávejte jako listový špenát místo toho klasického ochuceného česnekem. S kapkou másla a špetkou soli bude chutnat báječně.

KDE NAJDEME MEDVĚDÍ ČESNEK

Roste nejčastěji ve stinných lesích, hájích a vlhkých křovinách. Jedná se o vytrvalou cca 10−45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí,  cibule je podlouhlá, cca 4-6 cm dlouhá a 1-2 cm tlustá. Listy jsou víceméně přízemní, řapíkaté, čepele jsou úzce eliptické až úzce vejčité, cca 10-20 cm dlouhé a 2-5 cm široké. Květy jsou uspořádány do květenství.

Pozor si musíme dát na záměnu s velmi jedovatou konvalinkou.

Asi se ptáte jak rozeznáte česnek od konvalinky?

Listy česneku vyrůstají jednotlivě ze země. Listy konvalinky rostou na jednom stonku, jsou dva a rostou proti sobě. Dalším důležitým faktorem je vůně a květ.

Česnek medvědí

Konvalinka

ČESNEK MEDVĚDÍ A JEHO LÉČIVÉ ÚČINKY

Čerstvé listy jsou výborné pro jarní omlazovací kůru. Nejvhodnější je konzumace čerstvých listů. Rostlina má velmi širokou účinnost.

Medvědí česnek působí pozitivně na kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Poradí si i s plísněmi, mykózami, bakteriemi a parazity ve střevech. Navíc působí močopudně, antibioticky a antioxidačně.

  • přírodní antibiotikum – rýma, kašel, zánět nosohltanu
  • hladina cukru a cholesterolu v krvi
  • projímadlo
  • kardiovaskulární systém a snížení krevního tlaku
  • antioxidant
  • pročištění organismu a krve

Čerstvý česnek medvědí se hodí do tvarohových pomazánek, nádivek, salátů nebo jen tak na chleba. Můžete si z něj uvařit krémovou polívku nebo ho použít přímo pod maso. Dále z nich můžeme připravit špenát, pesto, ochucené máslo apod.

Krémová polévka s medvědím česnekem

2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule nebo šalotka
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř
2 hrsti lístků medvědího česneku

Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky. Mrkev, celer, petržel a cibuli orestujte na másle, zaprašte moukou a zalijte vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle chuti. Přidejte smetanu na šlehání, osolte, opepřete a zhruba 20 minut povařte. Na závěr přidejte nakrájené lístky medvědího česneku, nechte polévku lehce vychladnout, aby nevřela a pak vše rozmixujte.

Pesto

25 lístků medvědího česneku

100 ml panenského olivového oleje

40 g pinií nebo jiných ořechů

40 g strouhaného parmazánu.

Všechno společně krátce rozmixujte.

Medvědí kapky

Česnekové listy nadrobno nakrájíme. Nasypeme je do lahve. Byliny zalijeme 40% vodkou anebo podobně silnou kořalkou a postavíme na dva týdny na okno, kam svítí slunce.

Používá se denně 10 až 15 kapek do vody. Kapky výborně podporují paměť, zabraňují zvápenatění cév (arteroskleróze), podporuje srdce, krevní tlak, cévy a krevní oběh, pozitivně působí na hladinu cholesterolu, střevní funkce, odvádí těžké kovy a pozitivně působí na imunitu.

Cítíte se unaveni a bez energie nebo chcete pouze podpořit svůj organismus?

Stáhněte si eBook zdarma 10+1 jarních bylinkek aneb jak na jarní očistnou kůru.

nebo eBook Dnem i nocí bez nemocí

nebo produkt DETOXIKACE

 

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře