Anýz – bedrník anýz

(Pimpinella anisum

Bylinka, která byla známa i ve starém Římě. Jedná se o nejstarší koření na světě. V Evropě se pěstovala již od 14. století. Patří do rodiny miříkovitých, stejně jako kopr, kmín a fenykl. 

Přidává se do cukroví, do pečiva a do chleba. Využijeme ho při nakládání červené řepy a červeného zelí. Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Vyrábějí se z něj likéry.

Léčivé účinky anýzu

Nejvýznamnější účinnou látkou je silice anetol. Působí antisepticky v průduškách, proto je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen anýzu osvěžuje dech. Zvyšuje sekreci trávicích enzymů, působí proti nadýmání, křečím trávicího traktu, střevním katarům a urychluje trávení.

Jeho použití je vhodné i v pediatrii. Podporuje tvorbu mateřského mléka, jelikož se droga přenáší i do mateřského mléka, účinkuje i na kojence. 

  • působí antisepticky
  • podporuje vykašlávání
  • osvěžuje dech
  • působí proti nadýmání, křečím trávicího traktu, střevním katarům 
  • používá se v pediatrii

Použití: K přípravě výluhu se dává průměrná jednotlivá dávka 1 g nebo 1/2 kávové lžičky drogy na šálek vody. Pije se 2-3 denně.

Při dodržování terapeutických dávek, je droga bezpečná. V případě předávkování dochází k hypotonii kosterního svalstva, euforii a může dojít k otoku mozku a plic. 

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře