Badyán

(Illicium verum)

Badyán je hojně používané koření v Číně, odkud se rozšířil do celé jihovýchodní Asie a tichomoří. Do Evropy se dostal teprve na počátku 17. století.

Badyán roste na stálezeleném asi 18 metrů vysokém stromě, sklízí se plod, který má tvar osmicípé hvězdice. 

Využívá se v kuchyni do cukroví, pudinků, povidel, kompotů, dýní, k přípravě ryb, drůbežího a vepřového masa, vaječných pokrmů, kari omáček a svařeného vína.

Můžete ochutnat čínské koření pěti vůní, které se rozšířilo po celém světě, za svou chuť vděčí badyánu, společně se sečuánským pepřem, hřebíčkem, skořicí a fenyklem.  Dále se kombinuje se skořicí, plody koriandru a fenyklu, česnekem, zázvorem, sečuánským pepřem, sójovou omáčkou.

Léčivé účinky badyánu

Využíval se jako osvěžovač dechu, připravovaly se z něj léky proti nadýmání, kolice, nevolnosti a zácpě. Řadí se mezi přírodní antibiotika, posiluje imunitu, pomáhá při kašli.  Zmírňuje revmatismus a bolesti zad

  • zmírňuje nadýmání, koliku, nevolnost a zácpu
  • působí jako přírodní antibiotikum
  • posiluje imunitu
  • přidává se do sirupů proti kašli
  • tišší revmatismus a bolesti zad

 

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře