Lipidy, oleje a tuky dělíme na nasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Tuky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku, jsou nezbytnou součástí
řady metabolických procesů a jsou potřebné pro zpracování vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K) a produkci hormonů.
Rostlinné omega-3 obsahují mastnou kyselinu ALA, kterou nedokáže naše tělo využít, kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, proto dochází k její přeměně na EPA a posléze také na DHA (naše tělo dokáže přeměnit pouze 2 – 5 %). U rostlinných omega-3 je vstřebatelnost velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %.
Eikosapentaenová (EPA) je nenasycená mastná kyselina, která se nachází v rybím oleji získaném z tresek, sardinek a makrel. Její hlavní přínos pro tělo spočívá v udržování normální hladiny cholesterolu a triglyceridů, který se ukládá na stěnách cév a může způsobit cévní neprůchodnost. Díky tomu významným způsobem podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému.
Dokosahexaenovou (DHA) patří mezi nenasycené mastné kyseliny a bývá nejčastěji součástí rybího oleje, důležitá je hlavně u dětí, těhotných a kojících žen (pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte), podporuje správnou funkci mozku a kardiovaskulárního systému.
První dvě skupiny si dokáže lidský organismus vyrobit sám, pokud má dostatek všech živin. Polynenasycené mastné kyseliny si však sám vytvořit nedokáže, a proto je tělu
musíme dodat zevně z přijaté potravy. Konkrétně se jedná o omega 3 mastné kyseliny, které jsou známé jako esenciální mastné kyseliny.
Omega-3 mastné kyseliny chrání srdce a cévy a brání vzniku nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění, regulují hladinu krevních tuků, bojují proti ateroskleróze a klíčovou roli hrají i ve fungování mozku a jeho činností. Pozitivní vliv má také na nemoci, jako je artritida, osteoporóza, lupus, astma a diabetes. To vše má samozřejmě vliv na celkový zdravotní stav, ale i na hubnutí.
Organismus je dále zpracovává a vytváří z nich další a další řady těchto kyselin. Všechny jsou nedílnou součástí lidských buněk, tvoří stavební prvek buněčných membrán a jsou důležité pro jejich ohebnost, fyzické a funkční vlastnosti.
Omega-6 mastných kyselin bývá ve stravě většinou nadbytek. Poměr omega-6 vůči omega-3 mastných kyselin je v naší stravě přibližně 16:1, optimální poměr je asi 2:1. Vlivem špatného poměru dochází ke zdravotním komplikacím, jako jsou autoimunní choroby, artritidy, alergie, zhoubné nádory, nemoci srdce a cév apod. Navíc většina omega-6 stimuluje zánětlivé reakce. Při podávání omega-3 se hladina zánětlivých markerů jako např. CRP, TNF-alfa v krvi snižuje.
Dostatek omega-3 mastných kyselin si zajistíte pravidelnou konzumací tučných mořských ryb (alespoň 2x v týdnu) nebo konzumací rybího oleje.
Doplněk stravy obsahující rybí tuk, by měl splňoval doporučenou denní dávku (250 mg EPA a DHA dohromady). Dále je vhodné aby doplněk obsahoval ještě vitamin E. Ten totiž zabraňuje nežádoucí oxidaci kyselin EPA a DHA a tím zvyšuje jejich využitelnost pro organismus.
Při nedostatku se objevuje
Hlavními zdroji omega 3 mastných kyselin jsou:
Dnem i nocí bez nemocí
Víc informací se dozvíte, v odkazu níže.