Pampeliška – Smetanka lékařská

Pampeliška je pro mnohé naprosto běžná a obyčejná rostlina, která roste téměř všude. Pro někoho může být svítivě žlutou charakteristikou jara. Pro bylinkáře je cenným pomocníkem při léčbě různých zdravotních problémů. Navíc má velmi široké užití. Od medu, šťávy až po likéry.

KDE NAJDEME PAMPELIŠKU

Pampeliška lékařská Taraxacum officinale  je hojná 5-40 cm vysoká trvalka s vřetenovitým kořenem. Pampeliška roste obecně na loukách, u cest a na trávnících, kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květy. Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím. Celá rostlina kromě květu, roní mléčnou tekutinu.

PAMPELIŠKA A JEJÍ LÉČIVÉ ÚČINKY

Smetanka podporuje trávení a látkovou výměnu. Je močopudná a podává se při poruchách ledvin. Přitom podporuje funkci jater a žlučníku, vyhání a částečně rozpouští ledvinové a močové kameny. Snižuje hladinu krevního cukru, je velmi účinný při různých kožních chorobách.  Povzbuzuje celý organismus. Působí jako výrazné antirevmatikum. Sbírá se celá rostlina, k léčbě především kořen.

Z kořene většinou připravujeme odvar, který vaříme 1 minutu a podáváme 2-4 denně.

Z listů můžeme připravit nálev, tak že natrháme hrst mladých listů, přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat.

  • podpora trávení a látkové výměny
  • podpora ledvin a močového systému
  • podpora jater a žlučníku
  • snižuje krevní cukr
  • kožní choroby
  • povzbuzení organismu
  • antirevmatikum

Pampeliškový sirup

200 pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 kg cukru

Letos jsem dělala sirup pro děti, používáme ho do čajů a vody. Natrhali jsme košík pampeliškových květů. Naplnila jsem jimi dvě sklenice, zalila vodou a nechala je louhovat do druhého dne. Výluh jsem přecedila přes plátýnko a poté jsem přidala 4 citrony, cukr a nechala vařit do zhoustnutí.

Pampeliškové víno

1 litr pampeliškových květů, 4,5 litru vody, 1,5 kg třtinového cukru, 2 pomeranče, 2 citróny, 40 g droždí

Květy spaříte ve 2,5 l vroucí vody a necháte den odstát. Přecedíte a vylouhovanou vodu z pampelišek nalijete do pětilitrové nádoby. V průběhu si svaříte 2 litry vody s cukrem, necháte vychladnout, a pak smícháte s vodou z pampelišek. Citróny a pomeranče oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na kolečka, spolu s droždím je dejte do nádoby a zazátkujte kvasnou zátkou. Nádobu nechte odpočívat 6 týdnu, až citrusy klesnou ke dnu, můžete víno stáčet.

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře