Pohankový chléb

Jelikož jsem o prázdninách slíbila, že vám napíši recept na pohankový chléb, konečně se k tomu dostávám. Zkoušela jsem víc receptů, ale nakonec vyhrál tento. A to díky rychlosti, snadnosti a hlavně chutnosti. Já osobně dělám chléb z pohankové mouky, ale můžete chléb vyrobit přímo z pohanky.

Pohanku bychom měli zařazovat pravidelně do našeho jídelníčku, je bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, z nichž je nejdůležitější rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C,  příznivě působí na cévy a celý cévní systém a celkově posiluje organismus. Pohanka je vhodná při rekonvalescenci a detoxikaci organismu, křečových žílách, hemoroidech, při prevenci aterosklerózy a cévní mozkové příhody, u vysokého tlaku a cholesterolu.

Na přípravu chleba v míse  smícháme 

  • 0,5 kg pohankové mouky
  • 2 lžíce  psylia
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžičky kmínu

Dále můžete přidat 1-2 lžíce lněného, slunečnicového, dýňového nebo konopného semínka.

Postupně přidáme až 900 ml vlažné vody a vařečkou vymícháme těsto, tak aby mělo konzistenci asi jako třená bábovka.

Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin kynout, ke konci kynutí ji můžeme dát na topení nebo do mírně vyhřáté trouby, po dobu kynutí nemícháme. Ke konci kynutí těsto voní a zvedá se. Nahřejeme troubu a v ní nádobu na pečení chleba na 230°C, poté vložíme pečící papír, těsto vyklopíme do rozpálené misky, zarovnáme a uhladíme, mísu přiklopíme a pečeme 1 hodinu. Po hodině mísu odkryjeme a dopékáme 15 minut na 220 °C.  Po dopečení chléb vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce. Dobře upečený chleba poznáte podle toho, že na poklep „zvoní“.

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře