Další jarní chutná a léčivá bylinka, kterou bych Vám ráda představila je Popenec břečťanovitý. Snadno ho najdete podle modrých květů i na vaší zahrádce. Použít ho můžete v kuchyni jako koření.
Nejčastěji roste v lužních lesích, v křovinách, na loukách, stráních a podél cest. Jako léčivou drogu sbíráme kvetoucí nať, která kvete od konce dubna do poloviny července.
Měří 1,5-3 centimetry, listy jsou řapíkaté a mají srdčitý tvar. Popenec poznáme podle drobných namodralých až nafialovělých trubkovitých květů, dorůstá až 20ti centimetrů.
Jedná se o léčivku, která mimo jiné obsahuje silice, třísloviny, minerály a vitamíny, především pak vitamín C. Tato bylinka se v lidovém léčitelství používá při průjmech, zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu. Působí silně protizánětlivě, zejména v dýchacím, trávicím a vyměšovacím ústrojí. Detoxikuje játra a tlumí kožní onemocnění.
V kuchyni
Používáme ji pro její příjemnou vůni a divokou chuť. Její chuť bychom mohli přirovnat k šalvěji a bazalce. Používá se mladá nekvetoucí nať, případně ještě měkká kvetoucí nať, která podporuje trávení, čistí krev a rozpouští hleny. Výborná je na chleba s máslem, do pomazánek, bramborové polévky, karbanátků, omáček, na maso, dokonce se upravuje i jako špenát. Nať si dokonce můžete usušit, podrtit a používat jako koření celoročně.
Sirup z popence
200 g čerstvé popencové natě
1 l studené vody
na 1 l vody dáváme 1 l medu
Popencovou nať uvedeme do varu. Povaříme 3 minuty a necháme 15 minut vyluhovat.
Tekutinu přecedíme, přidáme med a vaříme na mírném plameni, dokud nemáme konzistenci sirupu. Hotový sirup lijeme ještě horký do vypařených lahví. Uzavřeme a uchováváme v lednici.
Dávkování
Sirup se podává dětem čajovou lžičku 3x-6x za den, dospělý polévková lžíce 3–6 dávek denně.