Není skořice jako skořice

Cinnamomum verum, čeleď: Vavřínovité (Lauraceae)

Víte, že rod skořicovníků zahrnuje 250-300 druhů stromů a keřů? Že pravou skořicí není u nás běžně prodávaná skořice Cassia? Pravou skořici poskytuje skořicovník pravý (Cinnamomum verum), největším producentem je Srí Lanka. Méně kvalitní skořice, je získávána z druhu C. cassia. Pěstuje se zejména v Číně, Vietnamu a Indonésii. Z dalších skořicovníků se pěstuje vietnamský druh C. loureirii, z něhož je získávána tzv. saigonská skořice, a C. burmannii, který je zdrojem tzv. indonéské skořice. Kafrovník lékařský (Cinnamomum camphora), též známý jako skořicovník kafrovník, je pěstován na plantážích jako důležitý zdroj kafru. 

Jedná se o prastaré koření, první zmínky o skořicovníku pocházejí z Číny z doby 4000 let před naším letopočtem. Dnes je rozšířený v tropické a suptropické Asii, Austrálii, Tichomoří a Střední a Jižní Americe

Skořicovníky jsou stálezelené stromy a keře se silně aromatickými list, kůrou a větvemi. Některé druhy dosahují výšky až 50 metrů. 

Nejdůležitější obsahovou látkou skořicové kůry je silice obsahující aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol. Dále třísloviny, pryskyřice a bezdusíkaté extraktivní látky, slizy atd. 

K výrobě skořice se používají dva druhy skořice. Rozeznáme je od sebe podle barvy a konzistence. U skořice cejlonské (pravé) se sloupne celá vrchní kůra a sbírá se tenká vnitřní kůra, která se skládá na sebe. Na první pohled připomíná doutník, je křehká, chuť je jemná s nádechem citronu a tropických plodů.  U skořice čínské se sbírá celá vrchní kůra, je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk tvrdá, chuť je ostrá až štiplavá. Skořice „cassia“ také obsahuje více zdraví škodlivých látek (kumarinu).

Skořice cejlonská (pravá)

zdroj Pixabay

Skořice čínská (Cassia)

zdroj Pixabay

Skořice se hodí do dezertů a dortů. Vhodná je kombinace s masem, zeleninou, jablky, rýží, banány nebo ji můžeme přidávat do čokolády, kávy a čaje.  

Kombinuje se s kardamomem, hřebíčkem, muškátovým květem,  kurkumou, koriandrem, římským kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem.

Léčebné účinky skořice 

Skořice má silné desinfekční a antibiotické účinky. Zlepšuje trávení, látkovou výměnu, odstraňuje nadýmání, působí proti průjmu. Podáváme ji při vyčerpanosti, po úrazech a při těžkých chorobách. Při krvácení. Podporuje funkci mozku, působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Podporuje srdce. Likviduje parazity, viry a plísně.
Skořice je také výborná jako afrodisiakum. Používá se spolu s hřebíčkem jako prevence zánětů dásní. V minulosti měla skořice také veliké využití v magii. Kdy se používala jako vykuřovadlo, vyvolávala vysoké duchovní vibrace, pomáhala při uzdravování a dodávala duševní sílu a svěžest.  

Použití: optimální dávka 3-5 gramů denně. Skořici je třeba užívat po dobu 40 dnů. Podle výsledků klinické studie se nabízí předpoklad, že skořicovník podporuje účinek antidiabetik ve snižování glukózy v krvi, při vyšších dávkách a po dobu alespoň 20 dní. 

  • desinfekční a antibiotické účinky
  • zlepšuje trávení, látkovou výměnu
  • odstraňuje nadýmání, působí proti průjmu
  • vhodná při vyčerpanosti, po úrazech
  • podporuje funkci mozku
  • podporuje srdce
  • likviduje parazity, viry a plísně
  • působí jako afrodisiakum
  • dodává duševní sílu a svěžest

Specializuji se na přírodní a čínskou medicínu, kdy využívám léčebné metody staré několik tisíciletí. Pomáhám klientům, aby se cítili dobře a žili s láskou život na této zemi. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře